V Enter Programiáde vyhrali projekty o rastlinách a rady pred jedálňou

08.06.2023 Bratislava

Bratislava 7. júna (TASR) - Projekt monitorovania stavu rastlín a ich údržby a projekt sledovania rady pred jedálňou zvíťazili v druhom ročníku Enter Programiády. Do súťaže, kde žiaci základných a stredných škôl vytvárajú projekty s mikropočítačom micro:bit, sa prihlásilo 76 tímov z celého Slovenska. V stredu boli ocenené tie najúspešnejšie. TASR o tom informovali organizátori.

V kategórii základné školy a osemročné gymnázia zvíťazil tím iFood zo Základnej školy sv. Cyrila a Metoda v Košiciach. Ich projekt iFood umožňuje žiakom a učiteľom vidieť, aký dlhý rad čaká pred jedálňou. "To vytvára priestor na to, aby rady neboli také dlhé a žiaci efektívnejšie využili svoj čas," priblížili z tímu.

V kategórii stredné školy a gymnáziá obsadil prvú priečku tím Naturebits z Gymnázia sv. Pavla II. v Poprade s projektom LeafPot. Zaoberá sa automatickou údržbou rastlín a kvetov pomocou mikropočítača micro:bit. Umožňuje monitorovať stav rastlín, riadiť ich zavlažovanie a sledovať aj na diaľku cez mobilnú aplikáciu. "Veľa ľudí má problém, že keď odídu na dovolenku, nemá sa im kto postarať o rastliny. Práve preto vznikol tento nápad," uviedli víťazi.

Súťaž Enter Programiáda je súčasťou projektu Enter. Cieľom je naučiť žiakov a učiteľov digitálnym zručnostiam. Do súťaže sa prihlásilo 76 tímov zo 62 škôl z celého Slovenska. Najviac tímov pochádzalo z Prešovského kraja, nasledovali Košický, Žilinský, Trnavský a Nitriansky kraj.
 

Vyberte región